BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

Sunday, October 25, 2009

Bila Nak Kawin?


Bila nak kawin???
Di sini orang bertanya
Di sana orang menyoal
Tak kira teman mahu kenalan
Asyik-asyik itu je yang jadi bualan
Begitulah nasib orang bujang
Tak kira lelaki mahupun perempuan

Bila nak kawin???
Keluarga pun dah mula risau
Si teruna, emak bimbang jadi bujang terlajak
Si dara, ayah takut bergelar andalusia

Bila nak kawin???
Jiran turut sama menumpang tanya
Bila dijawab jodoh belum ada
Kata mereka, kita kenalah usaha
Mandi bunga salah satu caranya
Tak pun mandi ais boleh dicuba

Bila nak kawin???
Aduuuhh…aku disoal lagi
Kawin??? Nak kawin dengan sapa?
Calon pun takde.
Hah!!! Awak tu memilih sangat agaknya..
Ewah-ewah sedap sungguh mulut berkata
(aku ambil tunang @ bini kau, baru padan muka)

Bila nak kawin???
Akan ku kawin jam-jam ni juga ( haa…haa…haa)
Andai memilih isteri semudah bershopping di pasar malam
Atau semudah membeli VCD cetak rompak
Atau sesenang memakan twisties..(yummyyyyy)

Bila nak kawin???
Aaahhh….sungguh aku bosan
Banyak yang lain boleh jadi persoalan
Kenapa asyik itu yang dihadapkan
Apa kita nak heran
Lambat cepatnya jodoh, Allah yang tentukan.

Bila nak kawin???
Pada yang masih bujang
Biarkanlah mereka terus bertanya
Usah ditunggu letih mulut mereka (Takkan letihnya sampai bebila..)
Kalau ada jodoh, Insya-Allah takkan ke mana.

Bila nak kawin???
Pada yang asyik menanya
Usah dirisaukan jodoh orang
Jaga masjid sendiri agar tidak goyang
Lain orang lain rezekinya
Syukurlah dengan apa yang kita ada...


nota tangan:
jangan ditanya....

Saturday, October 24, 2009

Selamat Ulang Tahun

Bulan Oktober ni ada gak kawan2 aku sambut besday....
Aku ucapkan Happy Besday or Belated Besday :

Chief Sapyan [colleague kat opis]
Abg Wary
Afiz

dan sesapa lagi lah...

Semoga kalian dipanjangkan umur,
dimurahkan rezeki... amin...

terimalah lagu yg aku dendangkan.. :)

video


nota tangan:
sowie, video terbalik2... :P

Friday, October 23, 2009

Keje Siang Malam

sejak lepas cuti raye, aku diberi tugasan..
tugasan yg perlu dibuat pada waktu malam...
inspection kat club, pub, bistro, restaurant yang ada menyediakan minuman keras..
adehhh...


pada mulanya aku agak keberatan..
keje yg agak berisiko..
bertemu ngan orang2 sedang mabuk,
sedang berhibur..
bukan semua orang senang ngn 'badan penguatkuasaan'...
macam2 tanggapan dan implikasi mereka...

hampir 3 minggu, dari isnin sehingga khamis,
aku dan yang lain2 keluar ke tempat2 seperti itu...
aku rasa aku tak patut lepaskan peluang untuk mengenal disebalik 'dunia'..
macam2 orang aku jumpa..
pengalaman yang aku rasakan amat bermakna...
dan aku rasa syukur, aku masuk semua club dengan percuma.. hihi..
no cover charge..hihi... dah namanye keje kan..

bile buat keje ni, mcm2 aku jumpa..ada yang betol2 ikut law..
dan ade juga yang buat penipuan semata2 untuk keuntungan peribadi...
menipu org awam dan masuk poket sendrik..
bayangkan kalu sorang pelanggan membayar sekurang2nye rm5 (5% govt tax),
kalu dah 100 pelanggan, dah berapa tokey kedai dapat?
tak ke beribu2 tokey kedai untung..
padahal duit tu untuk kerajaan.. huhu..

aku dan yang lelain, sebagai penjawat awam yg telah diamanahkan [cewahh..hihi]
sedaya upaya, membanting tulang demi untuk negara tercinta...
kalu bukan kami2 ni la, ntah sape la nak membantu negara..
semangat tetap ada untuk tanahair..
tak banyak sedikit pun ade semangat atok nenek moyang yg mempertahankan negara kite dulu2...
kepada semua, bukak mata bukak minda... berjuanglah dngan ape cara sekalipun...


nota tangan:
bulan merdeka dah lepas, tapi xsemestinya semangat negara ada musim...
mencari rezeki tetap mencari rezeki, biarlah iklhas....

Bertukar Blog Skin...

Setahun lebih aku menggunakan skin lama,
skin yang aku suka..
comel, tapi sayang seribu kali sayang,
dua tiga hari ni dia buat hal...
so aku terpaksalah menukarkan skin aku pada yang baru..
ape nak buat kan, org dah xsuka...huhu...

puas sudah aku mencarik skin yg aku suka,
akhirnya inilah hasilnya...
amacam, ok ker tak?
berilah sedikit komen yer...


nota tangan:
tetap terkenang barang yang lepas....

Wednesday, October 21, 2009

Entry terlupa - Konvokesyen Fitri

3hb Oktober 2009, anak fruit aku si Fitri tamat pengajian dia...
so, masa konvokesyen dia aku gi la ngan akak aku sefamily dan jugak mak ayah aku pon ade...


venue kat PICC Putrajaya.. aku xpenah masuk, dan ari tu pon aku xleh masuk dewan dia pon... cuma parents diorg jer leh..huhu.. so, dok kat luar jer la menunggu..huhu.... ape2 pon ucu ucapkan congratulation kat ko fitri, akhirnya tamat sudah ko study... pi sambung cepat2, jgn jadik macam ucu ko ni..huhuu...



nota tangan:
teringat masa konvo pada tahun 2004..huhuu

Gathering Ghaye

Mintak ampun mintak maaf kepada sesiapa yg tertunggu2 entry baru aku...
Lepas ghaye mmg aku sibuk tahap cipan bertanduk..
biasalah, masa ghaye aku cuti lama..pas ghaye, amek ko..huhu...

kali ni aku nak citer pasal gathering ghaye ngn sahabat2 baik aku...
bertarikh 10 Oktober 2009, kitorg pilih tarikh yg agak sesuai...
bertempat di HQ kami, kediaman cik Nanie Kondo Cengal, Bandar Sri Permaisuri.. hihi...


kali ni ber'pot luck' lah kite... masing2 bawak makanan masing2, xkire la masak ke ape...
aku kesempatan beli laksa penang jer kat KJ ni.. nasib baik la sedap..huuhuu...
kenyang sangat2... yg pasti aku suka lauk kurma yg abg zaidi ngn Nanie masak..
kuah kacang ngn nasik himpit, xlupa rendang ayam pencen...peveret aku ler..huhu...
sampai sekarang masih terasa-rasa kesedapan dishes yg ada pada masa tu...


lepas tu, kitorg beramai2 gi umah kenalan kat USJ.. makan lagi..huhu..
aku just makan dessert jer.. pastu masing2 nak pekena kopi lak, kitorg gi old town white coffee, jln Yap Kwan Seng.. yg pasti semuanya berbaju ghaye, siap bersamping..hihi...


rasa sronok gak, bukan selalu dapat buat camni...
yg penting, dapat lepak sesama... maklumlah, masing2 sibuk dengan urusan masing2, so bile bertemu pasti happening.. :)


nota tangan:
tahun depan pasti ada lagi... insyaAllah.. :)

Friday, October 9, 2009

Majlis Raye Ofis..

Isnin, 5 Oktober 2009,
satu majlis raye kat tempat aku bekerja..
seperti tahun2 lepas, aku mmg xlepaskan peluang utk sama2 join majlis ni..
pada aku meriah gak la.. meriah ngn gelagat2 org..

meh kite tgk pic2 kat bawah ni yerk... hihi..







bnyak lagi sebenarnya pic2, tp kang buat menyemak jer aku punye blog..hahaha...
dah, tu jer nak citer.. :P

nota tangan:
raye tetap raye... :P

Monday, October 5, 2009

Dari Jauh....


Dari Jauh - Nabil


Tiada malam lena tidurku...
hanya igauan mimpi yang pilu...
kerna setiap kali kupejamkan mata
ku hanya terlihat dirimu....

Mengapa aku masih menanti
harapan yang kian tidak pasti..
walau ku sedar hakikatnya
kau takkan kembali disisi...

walau kau tidak perlukan ku...
aku tetap mendoakan kebahagiaanmu..
tapi hanya satu yg ku pinta
izinkanku menyintaimu dari jauh...

Walau aku pernah menyatakan
yang ku telah lepaskan segala
hakikatnya hati kecilku masih menyinta..
aku simpan saja perasaanku
menahan derita dalam rindu....


nota tangan:
suka sgt lagu nih... tiada di pasaran radio...huhu