BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

Sunday, October 25, 2009

Bila Nak Kawin?


Bila nak kawin???
Di sini orang bertanya
Di sana orang menyoal
Tak kira teman mahu kenalan
Asyik-asyik itu je yang jadi bualan
Begitulah nasib orang bujang
Tak kira lelaki mahupun perempuan

Bila nak kawin???
Keluarga pun dah mula risau
Si teruna, emak bimbang jadi bujang terlajak
Si dara, ayah takut bergelar andalusia

Bila nak kawin???
Jiran turut sama menumpang tanya
Bila dijawab jodoh belum ada
Kata mereka, kita kenalah usaha
Mandi bunga salah satu caranya
Tak pun mandi ais boleh dicuba

Bila nak kawin???
Aduuuhh…aku disoal lagi
Kawin??? Nak kawin dengan sapa?
Calon pun takde.
Hah!!! Awak tu memilih sangat agaknya..
Ewah-ewah sedap sungguh mulut berkata
(aku ambil tunang @ bini kau, baru padan muka)

Bila nak kawin???
Akan ku kawin jam-jam ni juga ( haa…haa…haa)
Andai memilih isteri semudah bershopping di pasar malam
Atau semudah membeli VCD cetak rompak
Atau sesenang memakan twisties..(yummyyyyy)

Bila nak kawin???
Aaahhh….sungguh aku bosan
Banyak yang lain boleh jadi persoalan
Kenapa asyik itu yang dihadapkan
Apa kita nak heran
Lambat cepatnya jodoh, Allah yang tentukan.

Bila nak kawin???
Pada yang masih bujang
Biarkanlah mereka terus bertanya
Usah ditunggu letih mulut mereka (Takkan letihnya sampai bebila..)
Kalau ada jodoh, Insya-Allah takkan ke mana.

Bila nak kawin???
Pada yang asyik menanya
Usah dirisaukan jodoh orang
Jaga masjid sendiri agar tidak goyang
Lain orang lain rezekinya
Syukurlah dengan apa yang kita ada...


nota tangan:
jangan ditanya....

17 comments:

Cik Wanie said...

Insya-ALLAH,
kalau ada rezeki dan kalau jodoh dah sampai,
kawinla u nanti....

i doakan tuk u ok:)

roon itawaza said...

biasala tu...selagi x bercalon selagi tu la org akan tanya

Khai Zachrull said...

Cik Wanie:

Amin.... :) thanks...


Azza:

huhu..nasib org bujang... :P

♣haNie♣ said...

kan...penat btul nk jwp soklan yg sama jek manjang..
haihh~

Khai Zachrull said...

tau xpe.. ko mude lagi dak hanie, pokcik ni dah nak masuk angka 30...huhu, org dah sibuk sgt mengata..adehh

jejaka anggun said...

soklan tuh kan soklan wajib rakyat malaysia.... kalo org tanya, angkat bahu jer la. x pun senyum jer.

Blog Anuar Kamaruddin™ said...

mujur org bertanya, bila nak kawen...

kalau ada yg bertanya, bila nak dapat anak?

sah sah u fengsan... =D hihi

Khai Zachrull said...

jejaka anggun:

dah xlarat nk senyum.. :P


Nuar:

baling jer ngn slipar.. :P

♣haNie♣ said...

ai mmg mude sentiasa..
menten swit 17 gitu..
ekekekeke

[bkn umor kita same ke...tahun 82..? hahahaha~~

Khai Zachrull said...

erk..ye ke sebaya? gegege... tp u look 17 ler... kik kik kik

Hazlina Hassan said...

I like tis statement..."Jaga masjid sendiri agar tidak goyang
Lain orang lain rezekinya"

Org yg dah kawin tu bukan semuanya berjaya ya...ramai juge yg bercerai berai...rela jadi single yg HOT daripada dinobatkan janda/duda. Hahah.....I like tis topic!

P/S: Sepupu i yg dok sibuk ckp kat i - "nanti dpt laki basuh kaki jelah masuk rumah yg kau beli"...baru2 ni kena cerai :) Pity her....morale of the story jaga tepi kain sendiri dol!

Khai Zachrull said...

betol ape yg u ckp... bukan mudah nak membina masjid.. org mmg mudah ckp itu ini kat kita, tp diri sendri belum tentu leh hidup aman damai bile dah berumahtangga...

p/s: i nak cuci kaki leh? :P

Arlina Rosli said...

hai dik!
yap u r rite. never ask!
ye la...tu semua kerja tuhan. bkn bole cari kat market. well, thts ur part. kwn akak pun mcm tu. asik kena tanya bila nk kawin n siap dpt soklan yg annoying gile. bila time raya je phobia sbb kena jumpa ramai org n org tanya mcm2...
Mcm akak pulak, org asik tanya bila nk ada anak. ive been married for more than 2 yrs. Kalau ada kuasa sebelum kawin lagi aku dahh ada anak. Bengang dengan stupid jokes yg org2 yg xpaham bahasa ni bagi. rasa mcm nk bagi penampar...
opppps! sori tumpang emo!

Khai Zachrull said...

huhuhu...nasib badan.. sabar2 cik kak, jgn emo2.. hihi.. ape2 pon berpijak dibumi nyata kan? ;P

zue said...

salam kenal

terjumpa blog ni..
pastu terbaca lak tajuk yg hot ni..
pastu rasa "terkena" pd diri sendiri..
pastu tergelak sendiri..
yup..lantak org nk kata apa..
yg penting kita x kacau laki/isteri org..
yg penting jaga diri..hiasi peribadi..sama2 kita berdoa pd Allah moga ditemukan johoh yg baik..amin

Khai Zachrull said...

hhihi....betul, betul, betul... ;P

sArEen@ said...

sabar lah ek..jom kawin ngn kiter nak hak3 ;)
4 me,laki lau dh 30thun pon relax ag lau xkwin..lainlah ladies hu3..