BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

Thursday, December 31, 2009

Penang : Hari Pertama : 30 Disember 2009

Aku tidak merancang pon untuk bercuti ke Penang...
Aku fikir tahun ni aku akan sambut Tahun Baru di rumah..
tak pon aku lek kampung...
Abg Mizi telah mengajak aku gi Penang..
dia ingin menjenguk rumah yg telah ditinggalkannya selama 2 minggu...gegege..
aku pon merasakan inilah peluang aku nak ke Penang..

belum pernah jejak kaki ke sana... kesian kan...
sabah dan sarawak aku dah jejak lak..gegege...
bertolak dari Wangsamaju jam 10.00 pagi..
brekfast kat McD..

Sedang khusyuk dia memandu tiba2 ditahan polis trafik atas sebab
melebihi had laju kat kawasan Tg. Malim...
huhuhuuu...takat lebih 20km/jam jer...

Berhenti lunch kat R&R Sg. Perak..
Rambang mata mana satu nak di makan..hahah..
Lepas makan, turn aku lak drive..
Tiba kat area kuala kangsar, skali lagi kene tahan ngn polis...
had laju lagi...adehhh... nasib baik x kene saman lagi skali..
tu pon sebab aku tunjukkan surat cinta yg baru dapat...


tiba di Penang lebih kurang kol 4.30 ptg..
berehat sebentar..dan bersiap2 gi Gurney Plaza..
niat ati nak gi tgk Avatar ngn Sherlock Holmes, tapi smua fullhouse..
last2 tgk citer Muallaf...huhu..



sebut pasal filem Muallaf, pada aku citer yg biasa2... ada message yg nak disampaikan..
tapi citer ni x sehebat filem2 lain yg pernah Allahyarham Yasmin Ahmad hasilkan...
apa2 pon aku tetap support filem melayu..gegege..

penat berjalan, lek umah rest dan tido…
hari makin berganti..tahun pun akan berganti…huhuhuu…


nota tangan:
sejarah Pulau Pinang…

Monday, December 28, 2009

Kenapa Cinta Susah Datang?


Kenapa cinta susah datang?
Walau mata sudah bertentang,
Walau hati sudah bergoncang,
Walau Sayang sudah terbentang,

Kenapa cinta susah datang?
Bila kekusutan selalu dikongsi,
Bila sayang sama berbahagi,
Bila melodi bertukar ganti,

Kenapa cinta susah datang?
Walau hati menggigil menahan rindu
Walau wajahmu tak terpadam dihatiku
Walau hatiku seakan-akan milikmu

Kenapa cinta susah datang?
Bila hati mula tak keruan,
Bila pertanyaan jadi soalan,
Bila jawapan jadi pertaruhan,

Kenapa cinta susah datang?
Walau ia ujian kesabaran
Walau jodoh bukan ketentuan
Walau ini kehendak tuhan

Kenapa cinta susah datang??
Sebab cinta tiada paksaan
Sebab sayang hanya persahabatan
Sebab takdir yang layak menentukan..


nota tangan:
mungkin tiada jodoh antara kita

Karaoke Aje..


Sejak minggu lalu, aktiviti luar aku adalah berkaraoke...
kali ni bukan sekali tapi 3-4 kali.. adeehhh...

Selasa, lepas keje aku bersiap2 pergi ke The Curve Damansara..
Teman2 mengajak aku utk berkaraoke..
Puas menyanyi dengan mereka2 yg bersuara sedap..
aku gelarkan mereka teman2 karok Curve..hihi

Rabu, aku ketepikan aktiviti luar sebab kerja sampai tgh malam..
last day aku buat inspection di waktu malam, utk tahun 2009..
tahun depan xtau ler ada ke tak... x tgk plan lagi..huhu..

khamis, aku tidak bekerja.. rasa malas yg amat sgt...
seperti biasa, aku nak gi jalan2 kat Sunway Pyramid, sorang2..
tetibe seorg sahabat nak ikut.. aku ok jer..
sebelum maghrib aku dah lek umah sebab malamnya aku dah janji ngn teman2 utk lepak2 kat Pavillion.. konon2nya nak sambut Christmas..huhu..
saje nak tgk warga Kuala Lumpur menyambut..
seumur hidup aku, ni lah 1st time..
dan sejujurnya, aku rasa rimas dan x selesa..
atas jalan bersepah2 ngn tin2 penyembur ala2 salji..
dan juga org2nya yg seakan2 hilang akal dan hilang kawalan..
inilah cara mereka kot..

jumaat, 25 Disember 2009.. hari Natal bagi mereka yg beragama Kristian..
lepas solat jumaat, aku dan teman2 berkaraoke kat The Gardens..
sekali lagi... dan masa tu aku harap ianya adalah kali terakhir dalam bulan ini dan tahun ini..hihihii..

sabtu, aku dijemput oleh seorg sahabat..
katanya mintak tolong aku buat artwork..
ishh, aku mana la reti..
tp aku nk cuba gak...hihiii..
lepas tgk sehati berdansa kat umah dia, teman2 karok Curve mengajak sekali lagi berkaraoke kat Ampang Park... adehhhhh, nyanyi lagi ker? :P
layan jer la...hahahaaa...
aku tak lek umah, tido umah sahabat kat wangsamaju..

ahad, hampir tghari bangun.. brunch kat Subway Wangsa Walk...
sahabat aku berhajat nak berkaraoke lagi...
mungkin malam tadi xpuas nk melalak..huhu..
dia mengajak teman2 dia berkaraoke kat Wangsa Walk..
hahaha...sekali lagi berkaraoke...
memang giler.. kalah artis yer.. :P
so, korang kiralah berapa kali aku gi karaoke dalam minggu ni.. :P
ape2 pon minggu aku diisi ngn bende2 yg berfaedah.. :P


nota tangan:
dah xtau nak nyanyi lagu ape.. semua bantai.. hahaha

Tuesday, December 22, 2009

penghujung...


Di penghujung tahun 2009 ni,
aku semakin keliru..

keliru atas apa yg aku inginkan..
ati memberontak, nak itu, nak ini..
tentang kerjaya, tentang percintaan, tentang kehidupan..

aku harap tahun 2010 memberikan seribu satu 'cahaya' buat diriku...

InsyaAllah...




nota tangan:
sejuta rasa...

Friday, December 18, 2009

Cerita Santau..

Gi tgk citer ni kat eCurve, Damansara..
dah tak tau nak tgk citer ape...
citer lain masa tu xde yg menarik perhatian...


dalam panggung aku dok gelak2 tgk citer nih..
tak seram mana pon..huhu..
cuma aku suka lakonan pompuan tu, nama dia Puteri Mardiana..
ok gak la dia belakon..
aku bagi 5 bintang jer dari 10... ok la tu.. :P


nota tangan:
zaman skrg masih guna ilmu santau menyantau.. camni kene jumpa mak esah la, mintak pendinding batu konkrit...huhuhu

Salam Maal Hijrah


pada jalan hidup ini...
tiada kepayahan yang berkekalan..
kerana setiap kesusutan boleh dihuraikan..
adakalanya terhurai tanpa disedari..

namun dalam setimbun kekusutan dan
sebeban kepayahan kita seakan lali,
bila kita rasakan kekusutan sudah tiada
dengan sekelipmata ia menjelma..

namun kekusutan bukan bebanan
malah ia merupakan ganjaran
pada mereka yang mengetahui

kerana dimana ada kemahuan di situ ada jalan
pada mereka yang memandang kedepan..
selagi esok masih ada...



nota tangan:
semoga tahun baru ini memberi seribu rahmat dariNya.. Aminn..
salam Maal Hijrah 1431

Thursday, December 17, 2009

Happy Birthday Frid Firdaus

Selamat Ulangtahun Buat Frid Firdaus yang ke 25..
Semoga apa yg diimpikan akan tercapai hendaknya...
semoga sihat2, bahagia dan gembira selalu.. :P


moga di usia 25 akan lebih memberi kebahagiaan dalam hidup...
ape yg lalui selama 25 tahun simpanlah sebagai kenangan dan untuk panduan serta tauladan dalam hari2 yg mendatang...pelajari erti hidup yg sebenar..
may Allah bless u.. :)


nota tangan:
dah 2 tahun lebih aku tinggalkan usia 25..huhuhu

Kisah Laptop


Ahad lalu, my lappy rosak..
adehhh... bukak jer, dia off balik..
aku lak dok seharian kat umah..
kluar umah pon sebab nak carik makan jer..huhuhu...
hidup bagai tak lengkap kalu laptop aku rosak..huhu..
buntu rasanya... haha..

Isnin, aku nekad nak halfday sebab nak gi Low Yat, nak betolkan ape yg rosak...
tapi chief aku lak x bagi, dia kata biar dia gi temankan...
so, aku gi la ngn 2 org colleague..
sampai kat sana, carik kedai yg aku beli, lebih dari setahun dulu..
alamak, tak ingat..dah bnyk berubah kedai tu.. nasib baik jumpa..huhu..
dia kata motherboard aku rosak.. kene tukar RM600 lebih.. aiseeyyy..mana la aku ada duit waktu tu... dengan hampanya aku pon bwk jer la balik...
diorg kata kalu RM600 lebih, baik tambah sikit dah dapat laptop baru..huhu...

puas aku fikir sape kwn2 yg leh tolong betolkan...
tetibe teringat kwn aku, si Afiz.. dulu dia penah citer komputer dia rosak...
so, aku contact la dia...dia ckp kwn dia yg betolkan.. nasib baik gak aku kenal kwn dia..huhu...

Selasa, hidup aku rasa x lengkap..
buat keje pon xleh nak tenteram..rasa sangat kehilangan..hihi...
lepas keje selesai, aku terus gi anta laptop aku kat Damansara..
mamat tu kata, biar dia check dulu..
aku pon tinggalkanlah...
tghmalam, dapat sms dari mamat tu, dia kata laptop aku dah ok...
ahhh teruja dan gembira hati ini..ahakss..
rasa xsabar2 nak ambik..tp badan dah terasa sgt letih...esok jer amek...

Rabu, semalam..aku pi amek..
mamat tu x charge ape2 pon... syukur sgt2 dan berterima kasih bnyk2..hihi..
nnti aku belanja tgk wayang yer.. :P
sampai kat umah, terus aku on..
berdebar2 ati ini..
tak sampai 3 minit, dia mati lek...
adehhh, keciwa... call mamat tu, dia suruh aku buat ape yg dia suruh buat..
akhirnya ok juge...
tapi..... tetibe network problem... ahhhhh keciwa skali lagi...


nota tangan:
saya sayang dia..begitu juga dia.. dia sayang saya...
[my lappy yerrr.. :P]

Saturday, December 12, 2009

Maggie..


Ari ni aku xde buat ape2..
terasa badan sakit2 akibat berjogging semalam
dan juga mungkin akibat berurut...

petang tadi aku cuma kluar rumah utk gi makan..
lansung xde bende aku buat ari ni..huhuhu..
malas dan bosan tahap cipan bertanduk..
aku cuma dok online jer..
melayan facebook..

teringin tekak yang payau
(akibat batuk yg tak berkurangan) nak makan maggie..
aku ke dapur, bukak kabinet.. Alhamdulillah masih ada stock..hihihi..
dah siap masak yg xsampai 10 minit, aku pon makan la...
sedap jugak maggie nih..hihii...

dalam leka dalam menikmati maggie, aku terfikir sejenak..
Alhamdulillah ari ni aku masih boleh makan,
walaupun cuma makan maggie..
kat tempat lain belom tentu leh dapat makan..
dari xde bende apa nak di makan, maggie rezeki juga..
aku tetap bersyukur..
Alhamdulillah..


nota tangan:
sekelip mata Dia boleh mengubah kehidupan hambaNya..

Friday, December 11, 2009

Aktiviti Cuti

Hari ni aku bercuti..
bukan aku sahaja, malah semua yg duduk di tanah jajahan Sultan Selangor diberi cuti atas hari keputeraan baginda...
mana yang keje tu, claim la overtime bnyk2 yer...gegege..

ari ni aku xde plan ape2 sebenarnya..
nak gi shopping, dah tengah bulan..huhu..
niat hati nak gi gym, tapi ntah la, geng lak xde..huhu..

Badan masih tidak berapa sihat..
ubat lak dah berkoyan2 aku telan..hihii..
atas nasihat seorg sahabat, dia suruh gi jogging..
memang rasa nak gi jogging sebab dah lama sangat xgi..
maklum la, sibuk ngan tugas, balik hingga lewat malam..uhuhu..


bukan main semangat kali ni aku nk gi jogging..
akhirnya jejak jugak kaki kat taman tasik Kelana Jaya setelah sekian lama tak jejak..hihihii...

baru satu setangah pusingan, tetiba hujan turun dengan lebatnya..
adehhh, terbantut aku..
berteduh disebuah pondok..
hampir setengah jam aku terkandas..
bila renyai2, aku pon balik la..dah nk malam..uhuhu..

hati ini teringin nak pegi massage..
bukan ape, dalam keadaan aku x sedap badan, baik gi urut selain makan ubat yg dah berkoyan2 aku telan..
aku ajak frid ikut aku..
mula2 gi kat Taman Tun..kat situ fullhouse lak..
then tokey dia suggestkan gi kat Solaris Mont Kiara..
dia dah booked utk kitorg...
dah niat nak massage, gi je la..



kali ni sangat memuaskan..
bukan ape, aku dapat tukang urut dari Indonesia..
selalunya tukang urut dari Tanah Besar Cina..huhu
lelaki yer, bukan perempuan..
pilih lelaki bukan ape, kudrat lelaki kuat sikit..
kalu pompuan ni, takat sapu2 minyak, buat geli2 jer..
mwahahahaaa..melucah lak aku..

balik jer rasa dah letih sgt badan..
rasa ringan pon ada..
dibetulkan urat2 yg tersimpul rapi..gegege..
ape lagi, lek umah tido la..


nota tangan:
sekurang2nya terisi ngan bende2 yg berfaedah.. :)

Thursday, December 10, 2009

Takin' Back My Love



Red One, Ciara, Enrique

go ahead
just leave
can’t hold you,you’re free
you take all these things
if they mean so much to you
i gave you your dreams
'cause you meant the world
so did i deserve to be left here hurt
you think i don’t know
you’re out of control
i ended up finding all of this from my boys
girl you’re stone cold
you say it ain't so
you already know i’m not attached to material

CHORUS:
i give it all up, but i’m taking back my love,
i’m taking back my love,
i’m taking back my love,
i’ve given you too much,
but i’m taking back my love,
i’m taking back my love, my love,my love,my love,my love

CIARA:
what did i do?
but give love to you
i’m just confused
as i stand here and look at you
from head to feet
all that's not me
go ahead keep the keys
that's not what i need from you
you think that you know
ENRIQUE “i do”
you made yourself cold
ENRIQUE ” oh yeah”
how could you believe them
over me i'm your girl
you’re out of control
ENRIQUE “so what”
how could you let go
ENRIQUE “oh yeah”

ENRIQUE
so all this love, i gave you take it away
CIARA
you think material’s the reason i came
ENRIQUE
if i had nothing would u want me to stay?
CIARA
you keep your money take it all away


nota tangan:
taking back my love....

Wednesday, December 9, 2009

Blog Sendu


Akhir2 ini blog aku seakan-akan sendu semacam..
sayu2, sedih2.. ish, ish, ish..
(teringat adibah noor :P)
sampai org kata blog aku blog sedih..

kini aku rasa xperlu nak sendu2, sedih2..
aku dah letak ke tepi bab2 sayu..
tp kite manusia biasa, xlepas dari perasaan sebegitu..

bila emosi kita terganggu, sebenarnya kesihatan kita juga akan terganggu..
dah 2 3 ari aku rasa x sihat..
selsema, batuk, sakit kepala.. semua secukup rasa..gegege :P
tapi aku kuatkan semangat juga..
apa yg berlaku, mungkin ada hikmah,
dan mengajar aku menjadi lebih matang dan makin mendewasakan diri.. :)


nota tangan:
Sesuatu yang buruk tak selamanya tidak baik,
Dan sesuatu yang indah tak selamanya baik

Monday, December 7, 2009

Berserah....


Gerhana meliputi segala
Tiada lagi sinaran cahaya
Keinginan tanpa kepastian
Tak mampu rasanya ku teruskan
Ku meneruskan...

Biarlah ku relakan segala
Walau hidupku sebuah tanda tanya
Mengapa...
Biarpun tak mampuku bertahan
Tak akan pernahku akui kalah

Masih terdampar ku disini
Tiada jalan mungkinku lalui
Harusnya hidupku dipersenda
Mengharungi dugaan melanda
Ku berserah...

Tuhanku ku relakan segala
Takkan pernahku akui kalah
Percayaku yakin padanya
Dia yang menentukan semua
Ku berserah...



nota tangan:
Dia yg menentukan semua..ku berserah..

Sunday, December 6, 2009

Hidup ini..


Hidup ini memang sukar diramalkan..
terlalu penuh dengan kesukaran, kepahitan dan kesakitan.
Bukan mudah sebenarnya untuk mengapai kebahagiaan.
Kadangkala betapa kebahagiaan itu cuba dihampiri, namun semakin jauh ia pergi.
Kehidupan yang indah ini tidak seindah dengan hidup yang dilalui.
Dugaan yang melanda menambahkan lagi kepayahan yang dimiliki.
Kepayahan menjelma bagai sekelip mata.
Hati mana yang tidak luluh, andai kehidupan menjadi pertaruhan.
Hati mana yang tak gundah untuk menanggung keperitan yang bagai tiada penyudah.
Cuma yang tinggal, semangat yang ada kalanya goyah bersama keperitan yang datang menerjah.

Aku benar-benar mengerti, hidup sebenarnya satu misteri, kerana hari ini ketika mentari muncul, aku bersyukur kerna masih bernafas dan apabila mentari pergi aku menanti penuh debar hari esok yang mendatang.

Aku pasrah dan berserah, pada esok yang mendatang aku nanti dengan doa, semoga sentiasa dalam perlindunganNya. Aku bertekad di hati ini aku mahu sepuas-puasnya menikmati hidup ini bersama mereka yang menyayangi aku...


Nota tangan:
Kita hidup dengan kasih sayang yang diberi…

Tuesday, December 1, 2009

Santai @ The Curve

Semalam aku masih bercuti..
niat hati nak isi masa lapang dengan terperap dok kat umah jer,
tapi difikir2kan balik, baik kuar gi jalan2..huhu...
Cuci2 Malaysia..gegege :P


kebetulan sahabat aku, Frid juga tidak bekerja..
jadi kitorg plan nk kuar jalan2 kat Ikea dan The Curve..
Agak lewat tiba di sana, jam menunjukkan angka 3..
setiba di sana, kitorg pi makan dulu..
pas makan tetibe teringin nak tgk wayang...


lama sungguh rasanya tak menonton wayang..
sibuk dengan kerja..bila minggu tiba, rasa nk memanjakan diri di rumah aje..hihi..
kali ni kitorg tgk citer 2012..
dengar dari citer org, menarik..
kitorg tgk tayangan pukul 6..

sementara nak tunggu pukul 6, kitorg jalan2 la kat Ikea..
dah lama gak x menghabiskan masa di sana..huhu..
jalan punya jalan, tershopping gak satu dua barang..huhu.. biasa arr tu..

berbalik pada cite 2012, aku rasa citer ni ok la..
filem yg mengesahkan kemusnahan dunia.. pendek kata dunia kiamat..
Banyak kesan visual efek yang begitu realistik dijanakan untuk memantapkan lagi jalan cerita.
Namun begitu jalan cerita yang agak biasa2 bagi aku dan masih kekalkan dengan unsur kekeluargaan dan kemanusian.
ada gak adegan yg mengarut dan tak masuk dek akal..
cuma terfikir gak, camni ke keadaan hari kiamat...?
ermmm..ape2 pon, korang tgk la sendrik.. :)

tamat sudah citer tu, kitorg gi lepak2 kat mamak..
dok borak2 sampai rasa mengantok..hihi..
dah ngntok, balik la..tido.. :P


nota tangan:
santaian berfaedah, cerita dimanfaatkan... :)

Monday, November 30, 2009

Separuh Jiwaku Pergi


Separuh Jiwaku Pergi
Memang indah semua
Tapi berakhir luka
bermain hati dengan sadarmu
kau tinggal aku

chorus:
Benar ku mencintaimu
Tapi tak begini
kau khianati hati ini
Kau curangi aku

Kau bilang tak pernah bahagia
Selama dengan aku
Itu ucap bibirmu
Kau dustakan semua
yang kita bina
Kau hancurkan semua


nota tangan:
memang benar...

Raye Korban

Raya Aidiladha di kampung seperti biasa..
mak ngn kakak bertungkus-lumus menyediakan santapan untuk kami sekeluarga..
mcm biasa, ketupat, rendang, kari ayam kampung, kuah lodeh, serunding, sambal kacang dan mcm2 lagi..


perkara yg paling penting bagi aku adalah kumpul satu family..
mcm2 nak dibualkan..ada saje.. :)
aku pulak mmg jarang balik kampung, sebulan sekali..
so, time mcm ni la nak berkumpul adik beradik, sanak saudara..huhu..

Raya kedua aku berkesempatan menghadirkan diri ke majlis seorg sahabat aku dari bangku skolah iaitu Ainani..
dah kawen dah dia..
dulu kat skolah kira dia ni agak ganaz..hihi.. skrg aku tgk ayu jer..
cikgu lak tu.. mmg dia sesuai jadik cikgu..hihi..
bertemu jodoh ngn cikgu gak kot.. i guess.. xsempat nk borak2..
masa kat skolah dulu aku agak rapat la ngn dia..
rindu lak masa zaman2 skolah..huhu..
apa2 pun aku ucapkan selamat pengantin baru buat kalian berdua..
moga berkekalan keharmonian rumah tangga sehingga ke akhir hayat..


Raya ketiga aku dah balik ke ibukota..
kali ni nak menggatal balik awal..padahal aku masih bercuti..
bukan apa, kononnya saje nak rehat di 'kayangan'..hihi..
aku jarang balik time2 sibuk, tp kali ni hampir 2 jam terperangkap dalam heavy traffic jammed dari Pedas ke Seremban.. fuhhh, lenguh sengal2 kaki ini..
amek ko!

singgah ke rumah 'mak angkat' kat seremban bagi dia sedikit daging ngn tulang lembu korban.. hihi.... then pulanglah ke rumah..huhu.. sungguh letih..



nota tangan:
kawen time raye, raye time kawen..geggegee... :P

Thursday, November 26, 2009

Salam Aidiladha

Tuesday, November 24, 2009

Alza

Dari semalam sampai la di saat ini org sibuk memperkatakan pasal MPV keluaran terbaru Perodua, ALZA..
mcm2 pandangan aku dengar..
yg kata kecik la,
ada yg kata sesuai utk yg ada anak2 kecik lagi..
mcm2 lah..
tapi aku xnak la komen sgt...
sebab aku rasa aku tak tertarik pon..huhu..



semalam adalah majlis pelancarannya,
aku dan kwn2 sepejabat ada invitation ke majlis tersebut..
aku gi sana cuma nak memeriahkan majlis aje...ahahaha...
dok makan2, tgk muka TPM Tan Sri Muhyiddin secara dekat,
tgk show Atilia, penyanyi kecil molek.. :)

itu aje..hahaha...
lepas majlis tu tamat, kitorg pon start balik buat keje..
ape lagi, inspection ler.. huhhu..



nota tangan:
masih syg perkasaku... ;)

Saturday, November 21, 2009

Menatap Matamu


Sungguh indahnya hari berlalu
Menunggu kasih tambatan hati
Ingin rasanya selalu berbagi
Bersamanya kala suatu nanti

Andaikan kau jadi milikku
Selaluku nyanyikan lagu rindu
Andaikan kau dan aku bersatu
Dunia ini berseri selalu

Ku ingin dirimu dekat dihatiku
Berdua kita kan raih bahagia
Ku ingin dirimu turut merasa
Rasa rindu untuk menatap matamu
Menatap matamu

Bagaikan bintang nun jauh di sana
Terangi malam yang semakin gelap
Jika kau sudi menemaniku
Takkanku lepas walau sedetik pun

Andainya kau jadi milikku
Selaluku nyanyikan lagu rindu
Andaikan kau dan aku bersatu
Dunia ini berseri selalu

Ku ingin dirimu dekat dihatiku
Berdua kita kan raih bahagia
Ku ingin dirimu turut merasa
Rasa rindu 'tuk menatap matamu

Ku ingin dirimu dekat dihatiku
Berdua kita kan raih bahagia
Ku ingin dirimu turut merasa
Rasa rindu 'tuk menatap matamu

Andaikan kau jadi milikku
Selaluku nyanyikan lagu rindu
Andaikan kau dan aku bersatu
Dunia ini berseri selalu

Ku ingin dirimu dekat dihatiku
Berdua kita kan raih bahagia
Ku ingin dirimu turut merasa
Rasa rindu 'tuk menatap matamu


nota tangan:
suke kat mata dia aje.. ;P

Hari-Hari

Hari-hari yg aku lalui sibuk dengan tugasan kerjaya aku..
sampai tiada masa untuk aku meng'apdate' blog..huhu..
bak kata org 'bersawang'..

dalam kesibukkan sebenarnya banyak yg aku ingin ceritakan,
tetibe kehendak dan nafsu untuk menulis agak samar2..
mungkin letih bekerja..
mungkin mulai bosan..
ntahlah..
tapi aku takkan sesekali meninggalkan blog aku ni begitu ajer..
kerna aku sayang dia... :)


hari berganti hari,
minggu berganti minggu..
bulan bertemu bulan,
tanpa ku sedar dah nak cukup tahun..
risau dengan usia yg semakin bertambah..
gusar dengan pencapaian dalam kehidupan..
tapi ku percaya tidak sia2 aku diuji...
cewaahhh mcm lirik Dato' siti lak..ahakss... :P
walau apa pun, aku bersedia menghadapi hari-hari yg mendatang..
InsyaAllah... :)


nota tangan:
walau apa yg terjadi, kehidupan mesti diteruskan..

Monday, November 16, 2009

Bukan kehendak kita...


kadang2 apa yg kita lakukan
adalah bukan kehendak kita...
tapi hakikatnya akal dan nafsu yg mempengaruhi diri kita
untuk melakukan sesuatu perkara..


nota tangan:
bingung kehendak diri..

Friday, November 13, 2009

Sunyi Dalam Gembira...


entahlah..
bile diri ini keseorangan, mula la merasa sunyi..
walaupun hidupku gembira..
dikelilingi hilai dan tawa..
tapi belum tentu menjanjikan apa-apa kebahagiaan...

'sorang' amat sinonim dengan sunyi...
'sunyi' sinonim dengan aku..
aku takkan lepas dari rasa sunyi..
walau dalam gelak dan tawa..

aku sunyi dalam gembira,
perit pedih tanggung derita..
begitulah ianya dalam hidupku...
siapa diri ini? tuhan yang memahami....



nota tangan:
sungguh aku bukan wali yang suci dari hina dan benci..

Wednesday, November 11, 2009

Demam Selsema..


Dah lama rasanya aku x kene selsema dengan teruk..
dua ari lepas aku terkene hujan, so semalam selesema lah aku...
sehingga kini selsema aku xbaik2..
adehh, dugaan..

keje tetap keje, tp kalu dah teruk sangat aku terpaksalah amek MC..
inspection disebelah malam diteruskan sehingga akhir bulan..
huhu, kembali sibuklah nampaknye aku..
apakan daya, untuk mencarik sesuap nasik..


nota tangan:
berdoa agar aku diberikan kesihatan tubuh badan utk menjalani hidup dengan sejahtera.. amin..

Monday, November 9, 2009

Tanpa Dendam Dihati


Lautan Yang Berapi
Daratan Yang Berduri
Bagiku Bukan Musibah
Malahan Hikmah Berharga

Katalah Apa Saja
Yang Jelik Penuh Dusta
Kau Bebas Warnai Diriku
Di Minda Yang Kelabu

Siapa Diri Ini
Tuhan Yang Memahami
Amarah Dan Kecewa
Hanyalah Bara Membakar Jiwa

Sungguh Pun Ku Terkilan
Terguris Perasaan
Ku Pilih Berdiam Diri
Tanpa Dendam Dihati



nota tangan:
lebih baik berdiam diri....

Sunday, November 8, 2009

Tak Semua Suka...


Tak semua orang suka..tak suka ngan ape yg kite ada,
tak suka ngan ape yg kite buat..
even kawan baik, adik beradik ataupun mak bapak,
lagi lah kawan biasa, bukannye semua mereka suka..

kadang2 kite pon xsedar,
bile kite excited menceritakan sesuatu,
atau ape aje, pasti mereka2 ini ada yang meluat, menyampah..
yg mana yg xsuka tu, ada gak terang2 menunjukkan mereka xsuka..
tp ada juga yg berselindung, seolah2 suka.. konon nk menjaga perasaan kite..
padahal? ermmm, ntah lah..
lebih baik cakap sorang2..
sesuai ngn tagline aku, HANYA AKU SORANG..

susah..
susah nak memuaskan hati semua orang..
susah juga nak menjaga perasaan orang..
kadang2 bile kite dah rasa rapat kat seseorang,
kite dah mcm tak kesah dah..
nak melawak ker, nak mengusik ke, nak bergurau ker..
tapi kite xsedar, mereka ada juga sensiviti..
perasaan sentap..
tapi adakah mereka2 ini juga menjaga sensiviti kite?
even klu kite sentap pon kite x menunjukkan sgt..
demi nak jaga perasaan mereka2..
dan x mahu di cop kaki sentap..
mmg susah..

untuk pujuk hati kite, kite selalu la sedar,
semua ini lumrah alam..
adat berkawan..adat antara makhluk dengan makhluk..



nota tangan:
sentiasa memujuk hati ini..sungguh aku bukan wali...

Friday, November 6, 2009

Enjut


Hei nak melentur buluh biarlah dari rebungnya
Dah keras kematu tak tahu mana arahnya

Takkan rencong mana arahmu
Bercabang atau pun bersilang
Rimbunan patah mana kau mahu
Menjulang atau pun jatuh ke bumi

Layu..layu dan terbuang
dibawa angin tanpa hala
Aduh mana pergi..
Ke mana terbang hendak terbang
Gelita hari penuh walang
lantas kau kembali

Enjut enjut, enjut
Ala ramai enjut
Enjut jangan tak enjut
enjut mari mari enjut
Enjut enjut, enjut
Ala ramai enjut
Enjut nak tak tak enjut
enjut mari mari enjut

Dan berlagu
Mari kita mengenjut-ngenjut
Ikut rentak raggaethon gabungkan
kita gerakkan tari yang asli
Ke kiri kita ke kanan
goyangkan badan halus gerak geri
jari jemari bersama diserikan

Tegak atau rencong mana arahmu
Bercabang atau pun bersilang
Rimbunan patah mana kau mahu
Menjulang atau pun jatuh ke bumi
pulang pulang engkau pulang
Ke akar umbi pangkal jalan
Ramai menantimu
Ke sini duduk diam-diam
usahlah lagi kau tenggelam dalam kesamaran

Enjut enjut, enjut
Ala ramai enjut
Enjut jangan tak enjut
enjut mari mari enjut
Enjut enjut, enjut
Ala ramai enjut
Enjut nak tak tak enjut
enjut mari mari enjut


Kencang nafas berdenyut nadi
Bagai kuda lari
Begitulah hati
Ke tepi duri-duri melingkari
Derasnya air membanjiri
Hunuskan kata sakti

Galak dicanang dagangan orang
Gelanggang haus bidang ke bidang
Pupus tradisi kumandangan
Tidak Pelesit bersangkar
memajak butakan buru penunggu kota
Meraba-raba pulang ke pangkal desa
Melaung sesat hingga ke akar umbi
dicari di mana hilangnya jati diri



nota tangan:
suka, suka... penuh makna..

Wednesday, November 4, 2009

Happy Besday Abg Khairul Zulkifli

Semalam, 3hb November 2009 adalah hari ulangtahun kelahiran
seorang sahabat aku, Abg Khairul Zulkifli yg ke-34..hihi..
haruslah panggil abg kan..ahakss...



semoga abg dipanjangkan umur, dimurahkan rezeki..
dan yg paling penting, cepat2 la mendirikan rumahtangga...
klu tak, nnti sy lak yg langkah bendul..hahaha...
sy doakan yg terbaik utk abg..
May you and your family be blessed... :)




nota tangan:
next...sape punye besday? :P

Macam-Macam...

"Di mana alam korporat bertemu dunia sosial"

wow, sangat menarik..
cogankata ini aku jumpa kat tepi jalan kat Capsquare, area jalan Dang Wangi semasa aku buat inspection tempohari...
tempat tu mmg tempat baru bukak,
dan dari ape yg aku lihat, mmg area tu utk org2 korporat..
kat situ juga bnyk restoran2 dan pub utk mereka2 yg berada dalam alam korporat untuk bersosial...


tempatnya agak sunyi dan jarang sekali kelihatan remaja2 yg selalu berpeleseran
seperti di Pavillion, Bukit Bintang mahupun KLCC..
memang sesuai dengan 'dasar' yg mereka cipta di tempat itu.. hanya golongan profesional dan korporat sahaja...huhuhu...
ape2 pon tepuk dada, tanyalah selera...



nota tangan:
bijaklah bersosial...


Sunday, November 1, 2009

Meninggal Dunia


Khamis lalu, jam 3 pagi aku dapat sms dari akak aku..

"Ucu, abg Booty meninggal dunia lebih kurang 12 lebih tadi.."

Innalillah.. abg sepupu aku meninggal dunia dalam usia 57 tahun..
beliau meninggal dunia disebabkan serangan jantung..
mmg aku x sangka, selama ni aku ingat dia sihat jer..
ye lah, ajal maut ditentukan tuhan..

lepas subuh aku sms chief aku, mintak cuti kecemasan dua ari sebab nak lek kampung..syukur dia memahami..
aku tibe di kampung pun agak lewat, dan jenazah telahpun dikebumikan..
aku sedekah surah AlFatihah, moga rohnya dicucuri rahmat Allah S.W.T.



nota tangan:
yang pergi tetap pergi, yg ada menanti bila pergi...

Sunday, October 25, 2009

Bila Nak Kawin?


Bila nak kawin???
Di sini orang bertanya
Di sana orang menyoal
Tak kira teman mahu kenalan
Asyik-asyik itu je yang jadi bualan
Begitulah nasib orang bujang
Tak kira lelaki mahupun perempuan

Bila nak kawin???
Keluarga pun dah mula risau
Si teruna, emak bimbang jadi bujang terlajak
Si dara, ayah takut bergelar andalusia

Bila nak kawin???
Jiran turut sama menumpang tanya
Bila dijawab jodoh belum ada
Kata mereka, kita kenalah usaha
Mandi bunga salah satu caranya
Tak pun mandi ais boleh dicuba

Bila nak kawin???
Aduuuhh…aku disoal lagi
Kawin??? Nak kawin dengan sapa?
Calon pun takde.
Hah!!! Awak tu memilih sangat agaknya..
Ewah-ewah sedap sungguh mulut berkata
(aku ambil tunang @ bini kau, baru padan muka)

Bila nak kawin???
Akan ku kawin jam-jam ni juga ( haa…haa…haa)
Andai memilih isteri semudah bershopping di pasar malam
Atau semudah membeli VCD cetak rompak
Atau sesenang memakan twisties..(yummyyyyy)

Bila nak kawin???
Aaahhh….sungguh aku bosan
Banyak yang lain boleh jadi persoalan
Kenapa asyik itu yang dihadapkan
Apa kita nak heran
Lambat cepatnya jodoh, Allah yang tentukan.

Bila nak kawin???
Pada yang masih bujang
Biarkanlah mereka terus bertanya
Usah ditunggu letih mulut mereka (Takkan letihnya sampai bebila..)
Kalau ada jodoh, Insya-Allah takkan ke mana.

Bila nak kawin???
Pada yang asyik menanya
Usah dirisaukan jodoh orang
Jaga masjid sendiri agar tidak goyang
Lain orang lain rezekinya
Syukurlah dengan apa yang kita ada...


nota tangan:
jangan ditanya....

Saturday, October 24, 2009

Selamat Ulang Tahun

Bulan Oktober ni ada gak kawan2 aku sambut besday....
Aku ucapkan Happy Besday or Belated Besday :

Chief Sapyan [colleague kat opis]
Abg Wary
Afiz

dan sesapa lagi lah...

Semoga kalian dipanjangkan umur,
dimurahkan rezeki... amin...

terimalah lagu yg aku dendangkan.. :)

video


nota tangan:
sowie, video terbalik2... :P

Friday, October 23, 2009

Keje Siang Malam

sejak lepas cuti raye, aku diberi tugasan..
tugasan yg perlu dibuat pada waktu malam...
inspection kat club, pub, bistro, restaurant yang ada menyediakan minuman keras..
adehhh...


pada mulanya aku agak keberatan..
keje yg agak berisiko..
bertemu ngan orang2 sedang mabuk,
sedang berhibur..
bukan semua orang senang ngn 'badan penguatkuasaan'...
macam2 tanggapan dan implikasi mereka...

hampir 3 minggu, dari isnin sehingga khamis,
aku dan yang lain2 keluar ke tempat2 seperti itu...
aku rasa aku tak patut lepaskan peluang untuk mengenal disebalik 'dunia'..
macam2 orang aku jumpa..
pengalaman yang aku rasakan amat bermakna...
dan aku rasa syukur, aku masuk semua club dengan percuma.. hihi..
no cover charge..hihi... dah namanye keje kan..

bile buat keje ni, mcm2 aku jumpa..ada yang betol2 ikut law..
dan ade juga yang buat penipuan semata2 untuk keuntungan peribadi...
menipu org awam dan masuk poket sendrik..
bayangkan kalu sorang pelanggan membayar sekurang2nye rm5 (5% govt tax),
kalu dah 100 pelanggan, dah berapa tokey kedai dapat?
tak ke beribu2 tokey kedai untung..
padahal duit tu untuk kerajaan.. huhu..

aku dan yang lelain, sebagai penjawat awam yg telah diamanahkan [cewahh..hihi]
sedaya upaya, membanting tulang demi untuk negara tercinta...
kalu bukan kami2 ni la, ntah sape la nak membantu negara..
semangat tetap ada untuk tanahair..
tak banyak sedikit pun ade semangat atok nenek moyang yg mempertahankan negara kite dulu2...
kepada semua, bukak mata bukak minda... berjuanglah dngan ape cara sekalipun...


nota tangan:
bulan merdeka dah lepas, tapi xsemestinya semangat negara ada musim...
mencari rezeki tetap mencari rezeki, biarlah iklhas....

Bertukar Blog Skin...

Setahun lebih aku menggunakan skin lama,
skin yang aku suka..
comel, tapi sayang seribu kali sayang,
dua tiga hari ni dia buat hal...
so aku terpaksalah menukarkan skin aku pada yang baru..
ape nak buat kan, org dah xsuka...huhu...

puas sudah aku mencarik skin yg aku suka,
akhirnya inilah hasilnya...
amacam, ok ker tak?
berilah sedikit komen yer...


nota tangan:
tetap terkenang barang yang lepas....

Wednesday, October 21, 2009

Entry terlupa - Konvokesyen Fitri

3hb Oktober 2009, anak fruit aku si Fitri tamat pengajian dia...
so, masa konvokesyen dia aku gi la ngan akak aku sefamily dan jugak mak ayah aku pon ade...


venue kat PICC Putrajaya.. aku xpenah masuk, dan ari tu pon aku xleh masuk dewan dia pon... cuma parents diorg jer leh..huhu.. so, dok kat luar jer la menunggu..huhu.... ape2 pon ucu ucapkan congratulation kat ko fitri, akhirnya tamat sudah ko study... pi sambung cepat2, jgn jadik macam ucu ko ni..huhuu...



nota tangan:
teringat masa konvo pada tahun 2004..huhuu

Gathering Ghaye

Mintak ampun mintak maaf kepada sesiapa yg tertunggu2 entry baru aku...
Lepas ghaye mmg aku sibuk tahap cipan bertanduk..
biasalah, masa ghaye aku cuti lama..pas ghaye, amek ko..huhu...

kali ni aku nak citer pasal gathering ghaye ngn sahabat2 baik aku...
bertarikh 10 Oktober 2009, kitorg pilih tarikh yg agak sesuai...
bertempat di HQ kami, kediaman cik Nanie Kondo Cengal, Bandar Sri Permaisuri.. hihi...


kali ni ber'pot luck' lah kite... masing2 bawak makanan masing2, xkire la masak ke ape...
aku kesempatan beli laksa penang jer kat KJ ni.. nasib baik la sedap..huuhuu...
kenyang sangat2... yg pasti aku suka lauk kurma yg abg zaidi ngn Nanie masak..
kuah kacang ngn nasik himpit, xlupa rendang ayam pencen...peveret aku ler..huhu...
sampai sekarang masih terasa-rasa kesedapan dishes yg ada pada masa tu...


lepas tu, kitorg beramai2 gi umah kenalan kat USJ.. makan lagi..huhu..
aku just makan dessert jer.. pastu masing2 nak pekena kopi lak, kitorg gi old town white coffee, jln Yap Kwan Seng.. yg pasti semuanya berbaju ghaye, siap bersamping..hihi...


rasa sronok gak, bukan selalu dapat buat camni...
yg penting, dapat lepak sesama... maklumlah, masing2 sibuk dengan urusan masing2, so bile bertemu pasti happening.. :)


nota tangan:
tahun depan pasti ada lagi... insyaAllah.. :)

Friday, October 9, 2009

Majlis Raye Ofis..

Isnin, 5 Oktober 2009,
satu majlis raye kat tempat aku bekerja..
seperti tahun2 lepas, aku mmg xlepaskan peluang utk sama2 join majlis ni..
pada aku meriah gak la.. meriah ngn gelagat2 org..

meh kite tgk pic2 kat bawah ni yerk... hihi..







bnyak lagi sebenarnya pic2, tp kang buat menyemak jer aku punye blog..hahaha...
dah, tu jer nak citer.. :P

nota tangan:
raye tetap raye... :P

Monday, October 5, 2009

Dari Jauh....


Dari Jauh - Nabil


Tiada malam lena tidurku...
hanya igauan mimpi yang pilu...
kerna setiap kali kupejamkan mata
ku hanya terlihat dirimu....

Mengapa aku masih menanti
harapan yang kian tidak pasti..
walau ku sedar hakikatnya
kau takkan kembali disisi...

walau kau tidak perlukan ku...
aku tetap mendoakan kebahagiaanmu..
tapi hanya satu yg ku pinta
izinkanku menyintaimu dari jauh...

Walau aku pernah menyatakan
yang ku telah lepaskan segala
hakikatnya hati kecilku masih menyinta..
aku simpan saja perasaanku
menahan derita dalam rindu....


nota tangan:
suka sgt lagu nih... tiada di pasaran radio...huhu

Monday, September 28, 2009

Dari kerana gigi....


Raye ke-5 tetibe gigi geraham aku berdenyut2...
ape tak nye, makan kuih raye dan minum manis2...
gigi tu mmg dah berlobang pon..huhu...

tiap2 malam aku mengidap sakit gigi..
tertonggeng-tonggeng, terguling-guling...
mmg sakit...
tahun ni jer dah 2 kali aku sakit gigi..
klu korang yg follow blog aku, aku penah post entry pasal gigi gak..huhu..
aku sambut tahun baru dengan sakit gigi.. adehh...

kali ni time raye lak...
hampeh tol la, xleh nk makan kuih raye..
so, tadi aku lek dari seremban, terus buat appoitment utk cabut gigi yg degil tu...
terbang lagi duit aku..tp xpe, demi xnak menderita seumur hidup aku korbankan jua gigi aku tu...

pas ni kene la jaga gigi aku yg masih elok...
serik la sakit gigi..xleh nk tido ngn lena, nk buat ape pon xleh... adehhhh....



nota tangan:
jagalah kesihatan gigi anda!!

Merantau kembali....


Setelah seminggu beraye di kampung, aku kembali merantau ke negeri org...
pagi2 semalam aku dah bersiap2 utk pulang ke Kuala Lumpur..
berbaju melayu putih berseri...
teringin pulak nak pakai baju melayu putih,
seakan nak menikah.. hihi...

sempat juga aku beraya beberapa tempat..
kebetulan laluan yg sama...
aku singgah ke bandar Muar, Bandar Maharani..
beraya ke rumah Oyin sahabat baikku yg lama x ketemu..
masih rupa yg sama, tak tinggi, tetap rendah..hihi..
seperti biasa, makanan dah disediakan utk aku..
tima kasih makcik, susah2 jer..hihi..

kemudian aku berangkat ke seremban..
rumah sahabat baik aku lagi sorg..
sape lagi, ahmad firdaus...huhu..
makanan pon dah disediakan.. dan makan la lagi...huhuhu...
badan aku bertambah berisi, mana nak buang spare tyre nih?? adehhh..

niat hati nk lek terus, tp xjadik balik..
kene stay kat umahg dia...
panjang leher aku jengok2 kat luar,
bukan tgk sape, tgk keta lalu lalang..
maklumlah, umah tepi hihgway, nampak la jam ke tidak..huhu
so, bermalam lah aku di seremban...
ari ni pon xkeje, sok pon xkeje... dok umah jer la.. merehatkan badan...huhu



nota tangan
keluhan perantau..

Thursday, September 24, 2009

Rayer Lah...

Lama sudah aku tidak mengapdate...
al maklum berhari raye..
sibuk beraye ke sana sini,
melayan para tetamu...
dan paling sebab utama, aku xde broadband..
selama ni aku on9 kat umah jer kan, ada wifi.. tp kali ni aku tepaksa la lepak kat old town..huhu

kisah raye aku tahun ni biasa2 jer..
seperti tahun2 lalu...
cuma rasa meriah la sikit kot..hihi...
sanak saudara berkumpul...
ada gak yg xbalik..huhu...

tahun ni gak mood nak beraya ada..
main redah jerr.. hiihi..
bukan pe, mcm last year, aku xde mood nak beraye sebab mak aku xberapa nak sihat...
Alhamdulillah tahun ni mak aku sihat dan x sakit2, so xde la aku risau sgt kan...

baju melayu aku tahun ni berwarna coklat..
konon2 nk kelainan..hihi..
setakat ni aku xde jumpa lagi yg sama ngn baju aku..
klu jumpa, sah2 satu kayu...hihi...




puasa sudah, raye pon sudah..
usia juga makin bertambah...
soklan yg aku xleh nak halang utk di tanya oleh sedare mare,

"bile nak kawen??"

senang jer aku jwb,

"raye aji" ;P

tapi xtau bile tahun kannnn? hahaha



nota tangan:
indahnya sungguh di hari raya.... :)