BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

Friday, October 23, 2009

Keje Siang Malam

sejak lepas cuti raye, aku diberi tugasan..
tugasan yg perlu dibuat pada waktu malam...
inspection kat club, pub, bistro, restaurant yang ada menyediakan minuman keras..
adehhh...


pada mulanya aku agak keberatan..
keje yg agak berisiko..
bertemu ngan orang2 sedang mabuk,
sedang berhibur..
bukan semua orang senang ngn 'badan penguatkuasaan'...
macam2 tanggapan dan implikasi mereka...

hampir 3 minggu, dari isnin sehingga khamis,
aku dan yang lain2 keluar ke tempat2 seperti itu...
aku rasa aku tak patut lepaskan peluang untuk mengenal disebalik 'dunia'..
macam2 orang aku jumpa..
pengalaman yang aku rasakan amat bermakna...
dan aku rasa syukur, aku masuk semua club dengan percuma.. hihi..
no cover charge..hihi... dah namanye keje kan..

bile buat keje ni, mcm2 aku jumpa..ada yang betol2 ikut law..
dan ade juga yang buat penipuan semata2 untuk keuntungan peribadi...
menipu org awam dan masuk poket sendrik..
bayangkan kalu sorang pelanggan membayar sekurang2nye rm5 (5% govt tax),
kalu dah 100 pelanggan, dah berapa tokey kedai dapat?
tak ke beribu2 tokey kedai untung..
padahal duit tu untuk kerajaan.. huhu..

aku dan yang lelain, sebagai penjawat awam yg telah diamanahkan [cewahh..hihi]
sedaya upaya, membanting tulang demi untuk negara tercinta...
kalu bukan kami2 ni la, ntah sape la nak membantu negara..
semangat tetap ada untuk tanahair..
tak banyak sedikit pun ade semangat atok nenek moyang yg mempertahankan negara kite dulu2...
kepada semua, bukak mata bukak minda... berjuanglah dngan ape cara sekalipun...


nota tangan:
bulan merdeka dah lepas, tapi xsemestinya semangat negara ada musim...
mencari rezeki tetap mencari rezeki, biarlah iklhas....

2 comments:

roon itawaza said...

bulan ni mmg bulan operasi...

Khai Zachrull said...

bulan yg mesra... [siti nurhaliza] :P