BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

Thursday, August 6, 2009

Kawan Baik...

Kawan baik? erm, ari ni macam nak citer pasal kawan baik..
bukan pe, last nite aku dan kawan2 lepak sesama..
kebetulan kawan aku baru lek dari Australia..
terfikir sejenak adakah aku ni betul2 kwn baik,
kwn yg baik ataupun kawan yg membolehkan org jadik baik..gegege..
[ntah ape2 ntah.. ;P]

Macam mana nak jadi kawan yang baik?
Aku kawan yg baik kah?
Aku bukanlah kawan yg baik sangat..
tapi aku try jadik kawan yg baik dan terbaik..
aku manusia biasa, sungguh aku bukan insan sempurna...

Bile kite berkawan, pertama sekali kite mestilah ikhlaskan hati nurani kite..
jgn sebab kite nak mintak balasan, barulah kite berkawan..
dan jgn pulak kite terlalu lurus dan baik ati, kite akan diperguna pulak oleh kwn2..
bak kata org tua2, "buat baik berpada-pada, buat jahat jgn sekali"..
apa yg pasti, biarlah kite ikhlas..


Keduanya, bersabar...
dalam berkawan ni banyak bende kite kene bersabar..
manusia kan, mcm2 perangai..
kalu sama jer semua, tak tau la ape nak jadik..
sebab tu Allah dah jadikkan kite mcm2 bangsa, perangai dan lain2..
sebab hanya Dia yg menjadikkan kite, dan Maha Mengetahui segala2nya..
berbalik pada bersabar, kite nak kwn2 kite memahami kite dan melayan kerenah kite,
apa kata kite juga mestilah bersabar melayani kerenah kwn2 kite..
rasanya ni lah formula menjadik kawan yg baik, betol x?
dan yg penting, just be urself, n the world, ur friend will accept u for who u are.


Ketiga, xperlu berbohong.
senang cite kenalah bersikap jujur.
aku selalu jadi orang yang berterus terang pd kawan2 aku.
kenapa? sebab itu yang aku rasa aku patut untuk buat.
kadang2, kita rasa tanggungjawab kita untuk membela kwn2 kita
dan menjaga hati diorang dalam apa2 keadaan sekalipun.
buat muka plastik ataupun menjadik pelakon terbaik..
aku rasa ianya silap..
kita boleh menjaga hati kwn2 kite bile ianya perlu.
kalau kita sayangkan kawan kita,
jangan biarkan dia terus melakukan kesalahan yang sama.
tegurlah...tak salah menegur kann?
tapi tegur tu biarlah berhikmah.
jangan pulak kesalahan yg kite buat sendri, kite lak yg tegor diorg..
senang citer, kite sama2 ingat-mengingati dan tegor sesama kite..
have to bear in mind that human is not perfect. mesti ada yang kurang.

ekcely banyak lagi formula2 untuk jadik kawan baik dan terbaik..
cuma pada aku, just be urself..
aku xsuka hipokrit, tp kdg2 hipokrit tu penting juga..
kene tgk tempat dan keadaan di mana hipokrit tu boleh digunapakai.. ;)



nota tangan:
berkawanlah selagi kite boleh berkawan..

3 comments:

Frid Firdaus said...

Give and take amat diperlukan...
terima setiap diri masing-masing seadanya...lengkapkan apa yg tak lengkap di mata kita...

Love u buddy! really love u!

Hanya Aku Sorang said...

luv u all..

Hazlina Hassan said...

This page is touching me. I miss the moment together :( can we repeat the same we had earlier?

Hope god still gives us time for all theses. Luv, Nani